Dalam pemakanan harian kita, flavonoid boleh didapati dalam pelbagai jenis buah-buahan, sayur-sayuran, teh, wain, bijian dan sebagainya. Ia nya telah disifatkan dan diklasifikasikan kepada lebih 4000 kompaun flavonoid. Walaupun flavonoid tidak dianggap sebagai vitamin tetapi ia memiliki beberapa fungsi nutrisi yang diulaskan sebagai pengubahsuai tindak balas biologi dalam badan dimana kebanyakan daripadanya bertindak sebagai antioksidan dan setengahnya bersifat anti keradangan yang juga membantu mencegah atau membantutkan pembentukan tumor.
Struktur flavonoid yang berbeza memberikan kesan fisiologi yang berbeza kepada organ tubuh. Contohnya:-
1. Hawthorn meningkatkan kesihatan sistem kardiovaskular.
2. Beri biru menguatkan daya penglihatan.
3. Buah-buahan sitrus mengurangkan risiko jangkitan salur kencing.
4. Buah anggur membantu dalam fungsi limpa dan hati.
Buah anggur, bawang, kubis bunga, wain merah, the hijau dan sebagainya adalah sumber-sumber yang kaya dengan flavonoid dan perlu dalam pemakanan harian kita.
Flavonid dilapurkan memiliki manfaat kesihatan yang luas termasuk:-
1. Kapasiti antioksidan yang tinggi dimana ia menyekat aktiviti radikal bebas.
2. Mengurangkan pemperoksidaan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL).
Jesteru untuk menurunkan tahap kolesterol yang tidak baik, mengurangkan insiden penyakit kardio-serebrovaskular dan melegakan simptom-simpton penyakit kardio-serebrovaskular. Flavonoid adalah 10 kali ganda lebih kuat berbanding vitamin E dalam fungsi:-
1. Mencegah pengoksidaan.
2. Pencegahan degradasi sel dan penularan penuaan pramatang.
3. Berfungsi untuk mencegah kanser.
Flavonoid memiliki sifat analgesik dan mampu mempercepatkan penyembuhan luka.
Seabuckthorn kaya dengan flavonoid yang terdiri daripada:-
1. Isoramnetin.
2. Isoremnetin-3-BD-glukosida,.
3. Isoramnetin 3-B- rutinosida.
4. Oligosida.
Flavonoid dalam seabuckthorn melegakan simpton miokardium iskemia, hiperlipidemia dan sclerosis koronari dengan berkesan.
Penyelidikan moden membuktikan bahawa seabuckthorn:-
1. Menguatkan fungsi imun.
2. Meningkatkan kesihatan kardio-serebrovaskular.
3. Memiliki kesan anti tomor.
4. Menangani radikal bebas.
5. Melindungi sistem penghadaman.
6. Menggalakan fungsi hematopoiesis dalam sel hematopoiesis.
7. Memiliki kesan anti radiasi, anti keradangan dan hipoalergenik.
Struktur flavonoid yang berbeza memberikan kesan fisiologi yang berbeza kepada organ tubuh. Contohnya:-
1. Hawthorn meningkatkan kesihatan sistem kardiovaskular.
2. Beri biru menguatkan daya penglihatan.
3. Buah-buahan sitrus mengurangkan risiko jangkitan salur kencing.
4. Buah anggur membantu dalam fungsi limpa dan hati.
Buah anggur, bawang, kubis bunga, wain merah, the hijau dan sebagainya adalah sumber-sumber yang kaya dengan flavonoid dan perlu dalam pemakanan harian kita.
Flavonid dilapurkan memiliki manfaat kesihatan yang luas termasuk:-
1. Kapasiti antioksidan yang tinggi dimana ia menyekat aktiviti radikal bebas.
2. Mengurangkan pemperoksidaan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL).
Jesteru untuk menurunkan tahap kolesterol yang tidak baik, mengurangkan insiden penyakit kardio-serebrovaskular dan melegakan simptom-simpton penyakit kardio-serebrovaskular. Flavonoid adalah 10 kali ganda lebih kuat berbanding vitamin E dalam fungsi:-
1. Mencegah pengoksidaan.
2. Pencegahan degradasi sel dan penularan penuaan pramatang.
3. Berfungsi untuk mencegah kanser.
Flavonoid memiliki sifat analgesik dan mampu mempercepatkan penyembuhan luka.
Seabuckthorn kaya dengan flavonoid yang terdiri daripada:-
1. Isoramnetin.
2. Isoremnetin-3-BD-glukosida,.
3. Isoramnetin 3-B- rutinosida.
4. Oligosida.
Flavonoid dalam seabuckthorn melegakan simpton miokardium iskemia, hiperlipidemia dan sclerosis koronari dengan berkesan.
Penyelidikan moden membuktikan bahawa seabuckthorn:-
1. Menguatkan fungsi imun.
2. Meningkatkan kesihatan kardio-serebrovaskular.
3. Memiliki kesan anti tomor.
4. Menangani radikal bebas.
5. Melindungi sistem penghadaman.
6. Menggalakan fungsi hematopoiesis dalam sel hematopoiesis.
7. Memiliki kesan anti radiasi, anti keradangan dan hipoalergenik.